Soorten bestrating:

Wat is bestrating van beton?

Bestrating van beton wordt vervaardigd uit een compositie van natuurlijke materialen zoals zand, cement, kalk, natuurlijke granulaten (splitten) en hoogwaardige kleurstoffen. Bij "door en door" gekleurde stenen wordt een compleet mengsel incl. kleurstoffen in een mal gestort. Dit mengsel wordt vervolgens verdicht door een stempel met een extreem hoge druk waarna de stenen uitharden in een "klimaatkamer" totdat zij de juiste uitharding en sterkte hebben bereikt. Veel bestrating wordt tegenwoordig opgebouwd uit 2 lagen; een "toplaag" en een beton onderlaag welke samen worden geperst. De toplaag is voorzien van natuurlijke, ijzersterke granulaten die van nature hun kleur behouden en een hoge slijtvast bezitten. De betonnen onderlaag zorgt voor de benodigde stabiliteit en stevigheid van uw terras.

Wat is gebakken bestrating?

Gebakken bestrating wordt gemaakt van verantwoord gewonnen rivierklei. Mede daardoor zijn straatbakstenen één van de meest milieuvriendelijke bestratingskeuzes. Straatbakstenen worden op een temperatuur van 1200 graden Celsius. Daardoor zijn ze bestand tegen extreme vorst, hoge temperaturen en intensief dagelijks gebruik. Jaar in Jaar uit. Sterker nog, gebakken stenen worden alleen maar mooier naarmate de jaren verstrijken. Ze winnen aan uitstraling terwijl ze hun kleur behouden. Dankzij deze duurzame eigenschap kunt u ze ook hergebruiken. U investeert dus in de lange termijn.

Wat is bestrating van natuursteen?

Bestrating van natuursteen is vervaardigd uit natuursteen. De uitstraling van deze producten zijn niet te evenaren. Geschapen door moeder natuur, waarbij iedere soort zijn geheel eigen uitstraling heeft. Bij natuursteen bestrating is er geen steen gelijk van kleur en textuur. Ook heeft iedere natuursteensoort zijn unieke eigenschappen. Zo is basalt, Vietnamees hardsteen en graniet goed kleurvast, terwijl Chinees hardsteen verkleurd tot muisgrijs. Al deze unieke eigenschappen worden door ons netjes weergegeven bij het betreffende product.

Afwerking van de randen:

Wat is getrommelde bestrating?

Bij getrommelde bestrating zijn de randen van de stenen verouderd. Dit gebeurd op de de traditionele trommelwijze. Wanneer de stenen zijn uitgehard worden deze in een roterende trommel gedaan. Doordat deze trommel een draaiende beweging maakt vallen stenen tegen elkaar aan zodat de randen licht worden beschadigd. Trommelstenen hebben een nostalgische uitstraling.

Wat is In-line verouderde bestrating?

Bij In-Line verouderde bestrating zijn de randen van de stenen licht verouderd. Bij deze methode wordt de bestrating op gecontroleerde manier verouderd. De stenen welke op een lopende band liggen, worden onder een as met "nokken" getrokken. Deze "nokken" (kleine hamertjes) slaan gecontroleerd kleine stukjes weg aan de randen van de bestrating. De bestrating krijg hierdoor een nostalgische look zonder dat er te grote stukken van de stenen breken wat bij de traditionele trommelwijze niet altijd te voorkomen is.

Wat is bestrating met facet?

Bestrating met facet wil zeggen dat er een kleine afschuining (velling) of ronding is aangebracht aan de randen van de bestrating. Dit facet zorgt er voor dat de spanning van het beton in de toplaag wordt afgenomen. Bestrating met facet is minder gevoelig voor splinteren van de randen tijdens de verwerking.

Wat is bestrating zonder facet?

Bij bestrating zonder facet is geen velling aangebracht aan de randen. De randen zijn dus geheel "scherp" (rechtlijnig) afgewerkt wat zorgt voor een uiterst strakke en trendy uitstraling. Bestrating zonder facet is wel gevoelig voor schade tijdens verwerking. Behandel deze producten dan ook met zorg en zorg dat ze tijdens het leggen niet tegen elkaar aankomen en zodoende kunnen beschadigen.

Wat is een afstandhouder?

Het overgrote deel van de op compleetbuiten.nl aangeboden bestrating zijn voorzien van een "afstandhouder". Een "afstandhouder" is een verdikking aan de hoogtezijde van de steen of tegel en zorgt ervoor dat wanneer ze eenmaal zijn verwerkt, een stukje uit elkaar liggen. Vooral bij bestratingen welke worden verwerkt in een oprit is dit zeer aan te bevelen omdat deze bij het berijden altijd iets zullen bewegen.. De "afstandhouders" voorkomen bij het berijden van de bestrating, de "toplagen" elkaar nooit kunnen raken en elkaar kunnen beschadigen.

Oppervlakte bewerkingen:

Wat is geborstelde bestrating?

Bij geborstelde bestrating is de "toplaag" (bovenste laagje van de bestrating) geborsteld. De "toplaag" van geborstelde bestrating bestaat uit fijne toeslagmaterialen welke tijdens de productie al extra verdicht worden. Na een korte uithardingsperiode worden de "toplagen" door roterende koolstofborstels geborsteld. Door dit borstelen wordt het grootste gedeelde van de poriën als het ware dichtgepoetst. Hierdoor krijgt deze bestrating een vuilwerende toplaag en voelen ze bovendien uiterst zacht aan bij betreding op blote voeten.

Wat betekent Footcomfort?

Bestrating met Footcomfort geeft de voeten altijd een comfortabele landing, dankzij speciale afwerkingen zoals een egale of geborstelde toplaag. Alle geborstelde producten voelen door deze bewerking zeer aangenaam aan bij betreding op blote voeten. Een bijkomend voordeel van deze nabewerking is dat deze bestrating beter schoon blijft, doordat vuil- en algen minder grip krijgen op deze materialen.

Wat betekent Soft Finish?

Bestrating met Soft Finish zijn veelal geborsteld en geven uw voeten net als bij Footcomfort een comfortabele landing. Een bijkomend voordeel van deze nabewerking is dat deze bestrating beter schoon blijft, doordat vuil- en algen minder grip krijgen op deze materialen.

Wat betekent Leisteen profiel?

Deze bestrating heeft een natuurlijk golvend leisteen profiel in de toplaag. Dit motief wordt tijdens de productie door een stempel aangebracht. Het geeft deze bestrating de "look" van echte natuursteen met de voordelen van oerdegelijk beton.

Wat betekend gevlamd profiel?

Deze bestrating heeft een natuurlijk gevlamd profiel in de toplaag welke de uitstraling heeft van echte Basalt natuursteentegels. Dit motief wordt tijdens de productie door een stempel aangebracht. Het geeft deze bestrating de "look" van echte natuursteen met de voordelen van oerdegelijk beton.

Wat betekend hobbel profiel?

Deze bestrating heeft een hobbelig profiel in de toplaag met een geheel eigen uitstraling. Dit motief wordt tijdens de productie door een stempel aangebracht. Het geeft deze bestrating een natuurlijke "look" maar heeft echter voordelen van oerdegelijk beton.

Wat betekend houtnerf profiel

Deze bestrating heeft een Houtnerf profiel in de toplaag en heeft de uitstraling van een houten plankenvloer. Dit motief wordt tijdens de productie door een stempel aangebracht. Het geeft deze bestrating de natuurlijke "look" van hout maar heeft echter voordelen van oerdegelijk beton.

Wat betekend multi profiel?

Deze bestrating heeft een toplaag van verschillende motieven wat deze bestrating een natuurlijke uitstraling geeft. Zo zijn er producten met een combinatie van verschillende profielen in 1 pakket bestrating. De verschillende motieven worden tijdens de productie door een stempel aangebracht. Het geeft deze bestrating een natuurlijke "look" met de voordelen van oerdegelijk beton.

Wat betekend uitgewassen?

Bij uitgewassen bestrating zijn de toplagen licht gestraald met waterstralen. Door deze stralen komen de natuurlijke granulaten (natuursplitten) zichtbaar aan het oppervlak wat dit type bestrating een zeer natuurlijke uitstraling geeft.

Wat betekend uitgewassen met structuur?

De bestrating heeft een aangebracht profiel in de toplaag welke doormiddel van een stempel al tijdens de productie wordt aangebracht. Vervolgens worden de toplaag van deze bestrating licht gestraald met waterstralen. Door deze stralen komen de natuurlijke granulaten (natuursplitten) zichtbaar aan het oppervlak wat deze bestrating in combinatie met zijn structuur, een zeer eigentijdse uitstraling geeft.

Wat betekend Gaatjes profiel?

Dit type bestrating heeft een deklaag met een gaatjes patroon welke doet gelijken op Travertin natuursteen. Dit profiel geeft deze bestrating een rustige en natuurlijke uitstraling. Oud Hollandse tegel en GeoSenza Travertino zijn enkele voorbeelden hiervan.

Wat is een kleurechte toplaag?

Bij bestrating met een kleurechte toplaag blijven de kleuren langer behouden dan bij de standaard soorten bestrating. Dit komt omdat dit type bestrating is voorzien van een ijzersterke, kleurechte toplaag, gemaakt met kleurvaste materialen die van nature hun kleur behouden. Enkele voorbeelden van dit type bestrating zijn de series GeoSteen, Waterlock+, Stretto en Ardesia.

Wat is een slijtvaste toplaag?

Dit type bestrating is voorzien van een toplaag welke is opgebouwd uit een natuursteen granulaat-laag. De toplaag kan slijten tot deze slijtvaste granulaat-laag en nooit verder.